Producent
Rodzaj środka gaśniczego
Cena
-
od
do
Warszawa: 501-102-612 sklep@firetech.waw.pl Adres: Estrady 9, 05-080 Mościska
Łódź: 518-272-385 sklep.lodz@firetech.waw.pl Adres: ul. Zbąszyńska 3E, 91-342 Łódź
Gaśnice gastronomiczne - do kuchni i nie tylko
Gaśnica gastronomiczna - może służy do gaszenia trzech grup pożarów:
- A- ciał stałych np. drewno, słoma, papier.
- B- cieczy palnych np. benzyna, rozpuszczalniki
- F- tłuszczów i olejów w urządzeniach kuchennych np. olej na patelni
Obecnie produkowane gaśnice mają obniżoną minimalną temperaturę stosowania, nawet do -30oC.
Występują gaśnice gastronomiczne o wielkości 2,3,6 i 9 dm3.
Gaśnica AF
Gaśnice gastronomiczne typu AF zawierają specjalne roztwory wodne lub wodę i nie wytwarzają piany. Gaśnice wodne mgłowe, zawierają jako środek gaśniczy wodę zdemineralizowaną i podają ją w postaci bardzo drobno rozpylonego strumienia, stąd nazwa gaśnica wodna mgłowa. Działanie gaśnicze mgły wodnej polega na chłodzeniu płomienia i powierzchni oleju- drobne kropelki odparowują nie tonąc. Gaśnice gastronomiczne mgłowe dobrze gaszą pożary tłuszczów i olejów, jednak nie zabezpieczają, przed nawrotem palenia
Inne gaśnice typu AF, zawierają specjalne roztwory wodne soli potasowych np. węglan potasu i octan potasu. W wyniku kontaktu strumienia gaśniczego z rozgrzanym olejem, zachodzi reakcja zmydlania i powstaje piana izolująca powierzchnię oleju. Powstała piana najlepiej zabezpiecza przed ponownym samozapaleniem , charakterystycznym dla pożarów tłuszczów i olejów.
Gaśnica ABF
Substancje stosowane w gaśnicach ABF w większości przypadków można uznać za tworzące spieniony roztwór. Gaśnice te zwierają dodatki pieniące i mogą zawierać sole potasowe, które w kontakcie z rozgrzanym olejem zmydlają się i tworzą izolującą pianę. Powstała piana, również bardzo dobrze zabezpiecza przed nawrotem palenia.
Wszystkie gaśnice przeznaczone do gaszenia pożarów olejów i tłuszczów podają rozproszony strumień środka gaśniczego, co zapobiega tonięciu (woda odparowuje) i jest głównym warunkiem zaliczenia testu dielektrycznego.