Gaśnica gastronomiczna- może służy do gaszenia trzech grup pożarów:

  • A- ciał stałych np. drewno, słoma, papier.
  • B- cieczy palnych np. benzyna, rozpuszczalniki
  • F- tłuszczów i olejów w urządzeniach kuchennych np. olej na patelni

Gaśnica mgłowa GWM-6X A Gaśnica mgłowa GWM-6X A
Producent: GAZ-TECH
Cena: 196,80 zł (netto: 160,00 zł )
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
zobacz więcej
Gaśnica pianowa GWG 2xABF Gaśnica pianowa GWG 2xABF
Cena: 127,43 zł (netto: 103,60 zł )
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
zobacz więcej
Gaśnica płynowa GW-2X ABF PLUS Gaśnica płynowa GW-2X ABF PLUS
Producent: GAZ-TECH
Cena: 121,77 zł (netto: 99,00 zł )
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
zobacz więcej
Gaśnica płynowa GW-6X ABF PLUS Gaśnica płynowa GW-6X ABF PLUS
Producent: GAZ-TECH
Cena: 159,90 zł (netto: 130,00 zł )
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
zobacz więcej
Gaśnica płynowa GW-9X ABF PLUS (34A 233B 75F) Gaśnica płynowa GW-9X ABF PLUS (34A 233B 75F)
Producent: GAZ-TECH
Cena: 233,70 zł (netto: 190,00 zł )
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
zobacz więcej

Gaśnice gastronomiczne typu AF zawierają specjalne roztwory wodne lub wodę i nie wytwarzają piany. Gaśnice wodne mgłowe, zawierają jako środek gaśniczy wodę zdemineralizowaną i podają ją w postaci bardzo drobno rozpylonego strumienia, stąd nazwa gaśnica wodna mgłowa. Działanie gaśnicze mgły wodnej polega na chłodzeniu płomienia i powierzchni oleju- drobne kropelki odparowują nie tonąc. Gaśnice gastronomiczne mgłowe dobrze gaszą pożary tłuszczów i olejów, jednak nie zabezpieczają, przed nawrotem palenia

Inne gaśnice typu AF, zawierają specjalne roztwory wodne soli potasowych np. węglan potasu i octan potasu. W wyniku kontaktu strumienia gaśniczego z rozgrzanym olejem, zachodzi reakcja zmydlania i powstaje piana izolująca powierzchnię oleju. Powstała piana najlepiej zabezpiecza przed ponownym samozapaleniem , charakterystycznym dla pożarów tłuszczów i olejów.

Substancje stosowane w gaśnicach ABF w większości przypadków można uznać za tworzące spieniony roztwór. Gaśnice te zwierają dodatki pieniące i mogą zawierać sole potasowe, które w kontakcie z rozgrzanym olejem zmydlają się i tworzą izolującą pianę. Powstała piana, również bardzo dobrze zabezpiecza przed nawrotem palenia.

Wszystkie gaśnice przeznaczone do gaszenia pożarów olejów i tłuszczów podają rozproszony strumień środka gaśniczego, co zapobiega tonięciu (woda odparowuje) i jest głównym warunkiem zaliczenia testu dielektrycznego.

Obecnie produkowane gaśnice mają obniżoną minimalną temperaturę stosowania, nawet do -30oC.

Występują gaśnice gastronomiczne o wielkości 2,3,6 i 9 dm3.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium